Geschiedenis


In de Romeinse tijd

Deze Luikse heerlijkheid was al in de Romeinse tijd bewoond. Tot 1966 vormde zij een aparte parochie. Wegens faciliteiten voor Franstaligen ontsnapte het dorpje aan de gemeentefusies. Onder de 28 huizen zijn zes boerderijen.

Eerst vermeld in 1143

De naam komt van Heir-stapel of een Romeinse stapelplaats langs de heirbaan. Hastaples werd voor het eerst vermeld in 1143. In de buurt van Herstappe ligt de Herstappeltombe, een Romeinse tumulus op het grondgebied van deelgemeente Lauw. Langs deze tumulus ligt de N614 waar vroeger de Romeinse weg van Tongeren naar Amay liep.

De slag van Haspengouw

Op 13 september 2008 werd in Herstappe de 600ste verjaardag van de Slag van Haspengouw gevierd. Tijdens deze herdenking is de binnenplaats van de Haspenhoeve gebruikt als open theater waarbij ondermeer een middeleeuwse marktplaats georganiseerd werd. Ook vonden er nog andere historische activiteiten plaats in Herstappe en Othée. 's Avonds organiseerden beide dorpen een fakkeltocht naar de Ezelsbeek waar de slag plaatsvond.

23 en 24 september 1408

De Slag van Haspengouw is een veldslag die plaatsvond op 23 september 1408 in de omgeving van de Waalse plaats Othée tussen de prins-bisschop van Luik en zijn Bourgondische bondgenoten en Luikse rebellen. Deze laatsten leden grote verliezen door gebrek aan ervaring.

In het jaar 1408 kreeg de 16-jarige Jan van Beieren de zeggingschap over het prinsbisdom Luik. Door zijn wreedaardige houding tegenover zijn onderdanen en een nakende opstand, werd hij verplicht te vluchten naar Maastricht, dat ook deel uitmaakte van het prinsbisdom. Landvoogd Hendrik van Horne werd aangesteld om de heerschappij over te nemen, waarop Jan van Beieren zijn familie vroeg om hem te hulp te komen. Zijn broer Willem IV, graaf van Henegouwen, zijn zwager Jan Zonder Vrees, hertog van Bourgondië en zijn neef Willem II, graaf van Namen verenigden zich en trokken richting Luik.

De rebellerende Luikenaars vormden, met de hulp van inwoners van Tongeren, een leger van 50.000 ongetrainde strijders, onder leiding van Herndrik van Horne. Hun mankrachten bestonden uit burgerij en ambachtsliedenen die opkwamen voor hun rechten en vrijheden. De Bourgondische alliantie bestond uit 35.000 geoefende militairen die aangevoerd werden door Jan Zonder Vrees, hertog van Bourgondië. De confrontatie vond plaats in de open velden tussen Othée, Rutten en Herstappe op 24 september 1408 in de namiddag. Ondanks hun strijdlust verloren de Luikenaars de veldslag door gebrek aan ervaring en lieten 15 à 25.000 rebellen het leven. Het hoofd van hun aanvoerder werd als teken van overwinning overgemaakt aan Jan van Beieren.

Jan Zonder Vrees

Jan van Beieren zette zijn heerschappij van het prinsbisdom voort en ontnam de inwoners van de “Vurige Stede” hun charters en vrijheden. De stad diende een schuld te vereffenen van 220.000 kronen. Door zijn heldhaftig optreden kreeg Jan I, hertog van Bourgondië zijn bijnaam “Jan zonder Vrees”.

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$show=/p/events.html

$type=one$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/arrangementen.html

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$show=/p/kamers-prijzen.html

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$show=/p/bezienswaardigheden.html

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$show=/p/exclusieve-partners.html

$type=one$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/fotoreportages.html

$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Ontdek onze kamers_$type=carousel$hide=home

Naam

arrangementen,3,bezienswaardigheden,8,fietsen in Haspengouw,1,fotoreportages,6,Haspengouw,2,Haspenhoeve,2,Heers,1,herstappe,1,kamers,6,kooklessen voor volwassenen,1,limburg,1,limburg culinair,1,nieuws,1,partners,4,Riemst,1,teamactiviteiten Tongeren,1,teambuilding limburg,1,teambuilding tongeren,1,Wijnkasteel Genoelselderen,1,
ltr
static_page
Haspenhoeve Herstappe: Geschiedenis
Geschiedenis
Haspenhoeve Herstappe
https://www.haspenhoeve.be/p/geschiedenis.html
https://www.haspenhoeve.be/
https://www.haspenhoeve.be/
https://www.haspenhoeve.be/p/geschiedenis.html
true
6559919541051420248
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Bekijk alles Ontdek meer Reply Cancel reply Delete By Home Pagina's Berichten Bekijk alles RECOMMENDED FOR YOU LABEL Archief Zoek ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy